Dnešní den byl sice aprílový, ale udály se i zcela vážné věci. Například Městská knihovna Prachatice má od dnešního dne v ostrém provozu svou novou internetovou prezentaci. Autorem prezentace je společnost NETservis, s.r.o. a jistojistě velmi zajímavým aspektem tohoto projektu je nasazení WebRedakce (redakční systém společnosti NETservis, s.r.o.).

Design prezentace knihovny byl zcela záměrně vybrán střízlivý a s konzervativními barvami. Tak trochu to ke knihovnictví patří. Současně se podařilo vytvořit design moderní a uživatelsky velmi příjemný. Po vytvoření a zlomu designu (převod z grafické podoby do HTML kódu) byl tento design „nasazen“ na univerzální redakční systém společnosti NETservis, s.r.o. (WebRedakce).

Redakční systém (CMS) umožní běžným laickým uživatelům (pracovníkům knihovny) spravovat, aktualizovat a rozšiřovat obsah prezentace. Mohou měnit položky v menu, pomocí textového editoru ve stylu MS Word plnit jednotlivé stránky, nahrávat soubory a především fotky apod.

WebRedakce již standardně pracuje na systému Mod ReWrite, který zajistí čitelné a sémantické URL adresy. Tento technologický aspekt dokáže divy zejména při umístění stránek ve vyhledávačích typu Google – čitelné URL adresy se Googlu líbí více. Prezentace je vybavena celkem čtyřmi jazykovými mutacemi – WebRedakce umí tyto mutace spravovat separátně.

Kromě vývoje stránek poskytujeme Městské knihovně Prachatice technickou podporu v podobě hostingu. Jako nezisková organizace získala knihovna slevu, kterou udělujeme právě těmto organizacím.