My "projekťáci" nejsme celé dny zavření v kanceláři, samozřejmě jezdíme na schůzky a pracujeme i na cestách. V rámci firmy jsme si udělali menší anketu a výsledkem je seznam zajímavých a ne vždy úplně známých mobilních aplikací, které nám každodenně pomáhají nejen v efektivitě práce. Věříme, že mohou pomoci i Vám.

Základ naších telefonů tvoří běžně používané aplikace Google. Sdílený kalendář s časy schůzek, Google Mapy, Google Disk společně s doplňkovými aplikacemi Google Sheets, Google Docs atd. Za zmínku stojí také relativně nedávno vyvinutá oficiální aplikace Google Analytics pro rychlou kontrolu návštěvnosti webů na cestách. Tyto aplikace ale většina z Vás zná. Jaké další, méně známé aplikace, nám tedy pomáhají s efektivitou?

Toggl Time Tracker

Pro měření pracovního času existuje mnoho aplikací, Toggl je jedna z těch populárnějších. Ideální pro měření času stráveného na různých projektech, ať už pro jednotlivce nebo pro týmy. Aplikace umí skvěle údaje synchronizovat mezi přístroji i webovou aplikací a snadno umožní export dat pro zjištění zajímavých statistik o tom, jak trávíte pracovní čas.

Doporučuje: Jakub Provazník

Trello - Organize Anything

Další organizační aplikace, tentokrát pro řízení jakéhokoli typu projektu. Umí klasické to-do listy, přiřazování úkolů spolupracovníkům, přikládání obrázků a videí a mnoho dalšího.

Doporučuje: Tomáš Kříž

Pocket

Aplikace pro ukládání článků a webových stránek pro pozdější čtení. Má dvě základní funkce: Umožní číst stažené články offline a také nabízí speciální zobrazení stažené stránky ve stylu elektronických čteček bez rušících reklam a bannerů s možností upravit si vzhled a velikost písma. Aplikace se synchronizuje mezi všemi zařízeními. Díky tomu během pracovní doby můžete všechny zajímavé odkazy a články jedním kliknutím vložit do Pocketu a nerozptylovat se jejich čtením od práce. Například cestou z práce metrem pak články přečtete v tabletu nebo mobilu, kam se Vám automaticky nahrály. Aplikaci je možné provázat také s oblíbenou RSS čtečkou Feedly, takže ráno jen projedete nové články a ty, které Vás podle nadpisu zaujmou, si opět jedním klikem uložíte do Pocketu.

Doporučuje: Ondra Koláček

TickTick – Todo & Task List

Tato aplikace řeší "pouze" úkoly. Nicméně díky své specializaci to zvládá naprosto bravurně. Aplikace umí vše, co byste od ní čekali: úkoly s termíny, vychytaná upozornění, odkládání úkolů, opakované úkoly, vše samozřejmě synchronizované, takže úkol můžete zadat na PC a zazvoní Vám v mobilu. Navíc jsou tu pak 2 třešničky na dortu. První z nich je možnost zadávat připomenutí úkolu podle lokality. Ideální pro úkoly "až dorazím do práce", "až odjedu ze schůzky" atd. Aplikace využívá vysílače BTS, takže není nutné mít zapnutou GPS. Druhým bonusem je pak možnost sdílených úkolů, které se pak připomínají všem, kterých se úkol týká.

Doporučuje: Zdeněk Líbal

Pushbullet

Relativně nová a neznámá aplikace slouží k přenášení informací mezi zařízeními (obvykle mobilní telefon + pc). Její možnosti jsou široké. Aplikace umí poslat na jiné zařízení odkaz, zkopírovanou část textu, soubor nebo lokalitu na mapě. Kromě toho na telefonech s Androidem dokáže v reálném čase přenášet všechny (nebo vybrané) informace z notifikační lišty telefonu do Vašeho počítače. Stačí k tomu například doplněk pro Chrome. Díky tomu při práci můžete mobil ztišit a odložit a na monitoru počítače uvidíte přijaté zprávy, upomínky z kalendáře, z úkolovníčků jako je TickTick a podobně. Aplikace se stále vyvíjí a nyní již umožňuje například rovnou na počítači rychle odpovědět na příchozí sms zprávu.

Doporučuje: Martin Richter